HPV-vaccine

Information om HPV-vaccinen

Vaccinen er med til at mindske risikoen for at få livmoderhalskræft og kønsvorter.

Bestil gerne tid ved sygeplejersken til vaccination. HPV vaccinen er for egen regning med mindre den indgår som del i børnevaccinationsprogrammet.

Hvad er HPV og hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination?

HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus. HPV smitter ved seksuel kontakt.

Når du bliver vaccineret, mindsker du risikoen for at få livmoderhalskræft. Vaccinationen beskytter mod de to typer HPV (16 og 18), der er skyld i over 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter derudover mod de to typer HPV (6 og 11), som er skyld i de fleste tilfælde af kønsvorter.

Kvinder, der allerede har haft sex, kan stadig have glæde af at blive vaccineret. Enten fordi de ikke har været smittet med HPV, eller fordi de ikke har været smittet med alle de typer HPV, som vaccinen beskytter imod.

Kvinder uden for ovennævnte aldersgrupper kan få vaccinationen mod egenbetaling. Kontakt klinikken for information.

HPV-vaccinen er også en del af børnevaccinationsprogrammet for piger på 12 år. Piger, der påbegynder HPV-vaccinationen før det fyldte 14. år, kan nøjes med 2 vacciner med mellem 1/2 til 1 års mellemrum. Alle andre anbefales 3 vaccinationer som tidligere.

Kan drenge blive vaccineret?

Ja. Vaccinen beskytter også drenge mod kønsvorter. Det er ikke endeligt afklaret, om vaccinen beskytter mod andre og sjældnere kræftformer end livmoderhalskræft. Drenge eller unge mænd, der ønsker vaccination mod HPV, må selv betale for vaccinationen.